Veelgestelde vragen

Een spouwmuur moet kunnen ventileren dus moet je hem niet volstoppen met isolatiemateriaal.

Niet waar. Het idee dat een spouwmuur moet kunnen ventileren om vocht af te voeren is onjuist. Het regenwater wat zich in de buitenmuur heeft verzameld verdampt weer via de buitenzijde. Dit natuurlijke verdampingsproces voert ongeveer 95 % van het regenwater af. De overige 5 % verdampt bij een niet geisoleerde spouwmuur via de ventilatie in de spouw. Een geisoleerde spouwmuur heeft dus slechts een iets langere droogtijd.

De “stilstaande” lucht in de spouw isoleert goed. Isoleren is dus overbodig.

Onjuist. De isolatiewaarde van 6 cm isolatiemateriaal is ongeveer 8 x zo hoog als stilstaande lucht. Tevens is het zo dat de lucht in een spouw nooit stilstaat. Er zijn altijd ergens naden of kiertjes waardoor een luchtstroming in de spouw wordt veroorzaakt. De warmgestookte binnenmuur geeft zijn warmte af door straling. Deze warmtestraling wordt door isolatie dus ongeveer 8 x beter tegengehouden dan door “stilstaande” lucht.

Kom ik in aanmerking voor subsidie als ik laat isoleren?

Ja. De landelijke regeling op dit moment is dat u geen 21% maar 9% btw betaalt. Regionaal zijn er nog meer mogelijkheden voor subsidie. Kijk voor meer informatie op www.energiesubsidiewijzer.nl. De meeste zijn ons wel bekend en wij zullen u daarover informeren.