Lage btw op isolatie onveranderd

02-01-14

Het lage btw-tarief om een woning te laten isoleren blijft onveranderd. “Wij zijn nooit in verwarring geweest daarover”, zegt voorzitter Rob van Boxtel van de VENIN, de na-isolatiebedrijven. Het kabinet heeft de afgelopen tijd gesleuteld aan het lage btw tarief voor verbouwingen, maar nooit voor isoleren. “Die regeling was al permanent.”

Sinds 1 juli 2009 mag een bedrijf dat de vloeren, muren of daken van een woning isoleert een laag tarief rekenen op de btw over arbeid. Het gaat om 6 in plaats van 19 procent en dat scheelt in de kosten. Als de kosten voor materialen als glaswol, steenwol of piepschuim minder zijn dan de helft van de totale kosten, vallen die óók onder het lage btw-tarief. De woning moet wel minimaal twee jaar oud zijn, zegt de Belastingdienst. Daarnaast moet de warmteweerstand van dak, gevel of vloer na isolatie (de Rc) minimaal 2,5 zijn, zoals het Bouwbesluit voorschrijft.

Verbouwen

Om de economie te stimuleren heeft het kabinet vorig jaar ook tijdelijk de btw op verbouwen verlaagd. Deze regeling liep tot 1 juli, maar is nog verlengd tot 1 oktober. Daarna is het afgelopen. Mogelijk raken woningeigenaren in verwarring en denken ze dat de regeling om voordeliger hun woning te laten isoleren ook ophoudt. “Maar die loopt gewoon door”, zegt Van Boxtel. Hij begrijpt wel dat een particulier het niet zo goed kan volgen. De lage btw geldt bijvoorbeeld ook niet voor dubbel glas, waarvoor weer een aparte subsidieregeling heeft bestaan.

Door de lage btw op isoleren is het nog steeds erg aantrekkelijk om je woning te laten aanpakken. “Spouwmuurisolatie is sowieso veel goedkoper dan veel mensen denken”, zegt Van Boxtel. De zomer is een goede tijd om isolatie aan te laten brengen. Zodra de verwarming aan gaat in oktober, zal de energierekening lager zijn. Investeren in het eigen huis verhoogt de waarde, maar ook het comfort.

« Terug