Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur is een muur die een open ruimte (de spouw) tussen de binnen- en buitenmuur heeft. Sinds 1960 is het bouwen van spouwmuren verplicht. Veel gevels hadden dat jaar veel last hadden van doorslaand vocht. Door de spouwmuren, besefte men dat er veel warmte verloren ging. Vanaf 1973 is die tijd er begonnen met het isoleren van spouwmuren.

Er zijn ondanks deze maatregel, nog steeds veel woningen waarvan de spouwmuren niet geïsoleerd zijn. Dit gaat om woningen die gebouwd zijn tussen 1930 en 1980. Wanneer u woont in een huis die in deze periode is gebouwd, verliest u veel geld, doordat zo'n 1/3 van de warmte verloren gaat door de spouwmuren.

Hoe werkt het aanbrengen van spouwmuurisolatie in mijn woning?

De isolatie werkt als volgt: er worden van buitenaf kleine gaatjes in de voegen geboord. Via die kleine gaatjes wordt het isolatiemateriaal in de holle ruimte tussen de muren gespoten. Dit materiaal kan schuim, vezelvormig of korrelvormig zijn. De gaatjes in de voegen worden vervolgens weer netjes gedicht. Een klus die binnen een dag is geklaard. Zonder rommel in uw huis!